Sunday, June 20, 2021
Home “Kami Takda Maid Dan Tidak Duduk Sekali Dengan Mak Atau Mertua, Maka…”...
Array

“Kami Takda Maid Dan Tidak Duduk Sekali Dengan Mak Atau Mertua, Maka…” – Dr Say – ViRaLMaNia – Himpunan Informasi Terkini – Info Berguna


Please follow and like us:


0

Bayi pertama, satu keadaan yang janggal dan sukar untuk sesuaikan diri. Segalanya harus dilakukan secara ‘try and error’.

Tiada betul atau salah, namun menurut doktor popular, Dr Say Shazril, sebagai seorang suami, dia harus mengambil tanggungjawab bagi meringankan beban isteri.

Meski kedua-duanya bergelar doktor perubatan, namun menjaga seorang bayi kecil adalah satu tugas yang cukup berbeza dan mencabar.

Seperti biasa, perkongsian tersebut dimaklumkan mengenai entrinya di Instagram.

“Topik : Parenting Dan Perubatan Berbeza Gila

“Mungkin rmi yg berfikiran “alaa korg sure senang jaga baby sb korg berdua kan doktor”. Well peeps, kami xdiajar langsung on how to handle a baby masa kami belajar medic dlu.

“Yg kami diajar, perkembangan, imunisasi, ape yg perlu dilakukan kalau baby kuning/ demam/ sawan & benda2 perubatan berkaitan baby. Xde dlm text book kami mengenai cmne nk bagi baby snang tidur/ cmne nk atasi baby perut kembung/ cmne nk kekal tenang bile baby meragam.

“Maka semua perkara berkaitan baby ni agak asing bagi kami.

“Kadang2 sy lihat bini sy breakdown bile baby meragam, yelah dh la bini sakit kena operate pastu ni baby pertama kami so agak clueless on what to do. Tak hairan wujud disorder bernama Postpartum Depression.

“Kami xdak maid & xduduk skali ngn mak/ mak mertua, maka time ni lah suami memainkan peranan penting. Bukan nk angkat bakul, tp sy cuba ringankan beban bini kt mane yg patut.

“Bile bini tgh menyusu, sy sediakan segelas air/ susu tuk dia. Bila bini nk pam susu, sy sediakan alat2 pam & cuci afterwards. Bila baby meragam sy tapau kendong bwk dia jnjln supaya bini bley rest.

“Tp sy xlah perfect mana sb lately tido mlm sy cukup 7jam, sy ingat baby skng bagus xbangun mlm dh, rupa2ny bini saja xmau kejutkn sy yg tidoq mati.”

Tegasnya lagi, walaupun pasangan suami isteri telah mempunyai ramai anak, namun setiap bayi dilahirkan berbeza sifat dan perangai. Apa yang pasti, hargai setiap detik kerana masa berlalu dengan pantas.

“Kesimpulan cerpen ni, parenting takes two to tango & noone in the world is perfect in handling babies walaupun parents tu dh ade 10 anak cz each baby behave differently. Maka sekiranya parents kt luar sane yg anxious & overwhelmed dgn kehadiran baby baru, it’s OKAY.

“Yg penting keep ur calm & work together with ur partner cz tanpa disedari si kecil akan membesar dgn pesat sehinggakan kite rindu waktu dia masih bergelar si kecil.

“P.S : Bakal tido luaq sy mlm ni kalau bini tau sy up gmba dia tidoq, tp gmba depa berdua tidoq kt sy ni bg sy kepuasan yg tidak ternilai harganya,” tulisnya berkongsi tips.

Memang sukar mencari rentak terbaik dalam penjagaan khas bayi, namun kesabaran adalah kunci utama untuk berjaya.

Foto : Instagram Dr Say
Sumber: MH






Source link

Most Popular

Anak To’ki jawab tuduhan netizen dia tak pedulikan ayahnya

Anak To’ki jawab tuduhan netizen dia tak pedulikan ayahnya. Penyanyi terkenal era 90an, Mohd Zaki bin Mansur atau lebih dikenali dengan nama komersialnya sebagai To'ki...

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments